"Per què l'historiador és dins la història...". Aproximació a la vida i a l'obra de Pierre Vilar - Congost i Colomer, Rosa (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2012)
La concepció que Pierre Vilar tenia de la història el feia ser especialmentconscient de la necessitat de situar l'obra de l'historiador en els contextos històricsconcrets, definits per l'espai i el temps concrets en què vivia l'historiadori era concebuda i realitzada la seva obra. Partint d'aquesta idea, que unmadur Pierre Vilar va desenvolupar en la introducció de la seva tesi doctoral,en aquest treball s'intenta recrear l'ambient universitari de la França dels anysvint del segle passat, per a entendre l'originalitat i la singularitat del procésde formació com a historiador de Pierre Vilar, un procés en què van ser moltimportants una primera decepció respecte dels corrents historiogràfics dominantsi la decisió de realitzar una recerca geogràfica sobre Catalunya.