Ferran Soldevila i el cànon historiogràfic català contemporani - Pujol i Casademont, Enric (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2012)
Soldevila és la figura central del cànon historiogràfic català. La seva obra,capdavantera en molts aspectes, ha de ser considerada emblemàtica a l'hora defer la síntesi entre la tradició historiogràfica i la innovació i la modernitat. Laseva síntesi d'història de Catalunya la primera de la historiografia contemporàniai els seus treballs monogràfics sobre l'edat mitjana catalana tenen encomú el desig de fer de la història de Catalunya un referent europeu, i de posarel país dins la universalitat. Va saber fer la síntesi entre historiografia i pensamentpolític. Soldevila va posar sempre l'estudi del passat català al servei de lareivindicació nacional i de Catalunya, sense que per això disminuís el rigor il'objectivitat científica de la seva obra. Va ser també un periodista de primeraqualitat, per la qual cosa les seves cròniques tenen un alt valor documental.