Pere Bosch Gimpera: el més jove, vital i escandalós de la "Colla de l'Ateneu" - Cortadella Morral, Jordi (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2012)
Pere Bosch Gimpera (Barcelona, 1891 - Mèxic, 1974) va ser un arqueòlegi polític català de naixement, nacionalitzat mexicà. Va estudiar dret i filologiaclàssica a Barcelona (1910), de la qual es va doctorar el 1911. Amb l'objectiude convertir-se en professor d'història, també va obtenir un doctorat enhistòria el 1913. Entre 1911 i 1914 va estudiar filologia grega, prehistòria ihistòria antiga a Berlín, amb mestres com A. Frickenhaus, H. Schmidt i G.Kossinna. De 1916 a 1939 va ser catedràtic d'història antiga i medieval de laUniversitat de Barcelona. Al mateix temps va exercir com a director del Serveid'Investigacions Arqueològiques de l'Institut d'Estudis Catalans. Entre 1933 i1939 va ser rector de la Universitat. També participà en la política català coma conseller de Justícia (1937-1939) en el Govern de Lluís Companys. Desprésde la Guerra Civil espanyola es va exiliar a Mèxic.