Antoni Rovira i Virgili - Figueres i Artigues, Josep M. (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2012)
Repàs a la trajectòria periodística d'un dels més dinàmics i destacats periodistesdel segle xx, segurament el més rellevant des de la perspectiva progressistai catalanista. En l'article es descriuen els antecedents, l'evolució i el final a l'exili,des d'una perspectiva eminentment en clau d'alta divulgació, atenent al formatsintètic de mostrar la trajectòria d'un periodista, i es fixa l'atenció en els diversostreballs que l'han estudiat com a periodista, de Jaume Sobrequés a Josep M.Roig Rossich, intentant d'elaborar una síntesi sobre aquesta vessant, especialmentimportant durant les dècades de 1920 i 1930.