Rellegint la història dels remences de Jaume Vicens Vives - Feliu i Montfort, Gaspar (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2012)
Relectura crítica de les dues obres que Vicens Vives dedicà al conflicteremença: la Historia de los remensas en el siglo xv (1945) i El gran sindicatoremensa (1954), que encara són les obres bàsiques sobre el tema i per tant convérevisar-ne els aspectes millorats, discutits o invalidats per la historiografiaposterior. Aquesta posada al dia es refereix a temes com l'origen de la remença,l'abast i la importància del conflicte, la necessitat de distingir entre senyoriabanal i senyoria alodial, la suposada reacció senyorial, la intervenció de la monarquia,les guerres remences i la Sentència Arbitral de Guadalupe.