La Família i el mas en les estratègies patrimonials al Vilassar baixmedieval - Richou i Llimona, Montserrat (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2011)
L'evolució d'un mas i la família que hi habita és accessible mitjançant l'estudi de la base antroponímica i toponímica del mas. L'anàlisi d'aquesta interdependència reflecteixl'existència de fases d'estabilitat, de creixement i d'involució. Dins d'aquesta darrera fase, destaca l'aparició de masos deshabitats, rònecs i derruïts, així com l'aglevament d'aquests masos per pagesos vilassarencs.