Josep Irla, president de la Generalitat de Catalunya (1940-1954) - Morales Montoya, Mercè (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2011)
Les dimensions d'algunes personalitats polítiques queden circumscrites a l'àreainstitucional, motiu pel qual és a través de la història de les institucions a on podemretrobar-nos amb elles. Aquest és el cas del president de la Generalitat Josep Irla, elqual es va veure impulsat a la màxima representació governativa del país sense haverestat mai candidat a la presidència ni un líder polític a l'ús. Les circumstàncies extraordinàriesque varen envoltar el seu ascens polític, des de l'alt funcionariat a la Generalitatfins a la presidència del Parlament de Catalunya, i, després, a la presidènciade la Generalitat, aporten una bona part de les claus de la història política del paísdurant la Guerra Civil i l'exili.