L'Exili a Catalunya al segle XX - Morales Montoya, Mercè (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2011)
L'exili és un fenomen atemporal i global que al segle XX adquireix unes proporcions humanes i territorials extraordinàries i esdevé un dels trets distintius del segle.A Catalunya, l'exili polític de la dictadura de Primo de Rivera, sindicalista i nacionalista,va ser minoritari, però representatiu de la via insurreccional armada a la qual varen optar altres grups del moviment obrer i del nacionalisme radical arreu del planeta.Els exilis de la Guerra Civil (1936 i 1939) varen respondre a l'amenaça repressivad'ambdós bàndols. En conseqüència, va afectar tots els segments socials i totesles filiacions polítiques. L'exili del 1939, el més gran pel volum de persones exiliades,va anunciar el destí de tants altres exiliats de la Segona Guerra Mundial. Per a la majoriadels exiliats catalans a França i el nord d'Àfrica també la República Dominicanasignificaria viure sota una repressió ferotge de la qual havien intentat fugir pels Pirineus.