L'Expulsió dels moriscos - Bramon i Planas, Dolors (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2011)
Els moriscos constituirien probablement un grup més dins de la societat hispànica i fins i tot de la islàmica si no n'haguessin estat expulsats com a col·lectiu. Aquest article tracta de l'origen d'aquesta població, que cal considerar hispànica ique va ser desterrada, és a dir, foragitada de la seva pròpia terra. A principis del segleXVII unes tres-centes mil persones foren expulsades dels regnes hispànics, però lesespecials característiques dels moriscos catalans van fer possible que una bona partse salvés d'aquesta dràstica mesura.