Els Hispani: emigrats hispanogots a Europa (segles VIII-X) - Salrach Marès, Josep M. (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2011)
Ens proposem estudiar el moviment emigratori dels hispanogots que abandonen la Hispània musulmana (al-Àndalus) arran de la conquesta musulmana d'Hispània.Per motius religiosos, polítics i econòmics, els hispani, tal com seran anomenats,fugen i marxen cap al nord, als comtats catalans que queden fora del domini musulmà i a Septimània, a partir del 713-720 i fins al segle X en un degoteig constant.S'estudia la cronologia de les diferents onades migratòries i les causes que les motiven,tot diferenciant els clergues que faran una tasca de difusió essencial de la culturagoda per Europa de la resta d'hispanogots nobles i pagesos. Es ressegueixels llocs d'establiment i la manera com s'hi estableixengaudiran d'un estatut jurídicespecial concedit per Carlemany, i alguns dels conflictes que sorgiran, comaraels que tindran amb les famílies comtals i vescomtals dels llocs com a conseqüènciad'intentar transformar les aprisions en propietats plenes.