La darrera metamorfosi professional d’un factòtum cultural del franquisme: Ignacio Agustí Peypoch a l’Espanya dels sixties (1958-1970) - Dommel Méndez, Santi (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2025)
L’article analitza la darrera etapa professional que va iniciar l’escriptor i periodista Ignacio Agustí Peypoch (Lliçà de Vall, 1913 - Barcelona, 1974) després de vendre les seves accions de la revista Destino, l’agost de 1957. Després d’un llarg litigi amb Josep Vergés per la propietat del setmanari nascut durant la Guerra Civil, Agustí va reprendre la professió periodística a la premsa oficial del Movimiento (Pueblo, El Español), apostant després per importants empreses de comunicació a recer del capital de l’empresari Jaime Castell Lastortras, com per exemple Tele/eXprés i Tele/estel. Paral·lelament, va encetar una col·laboració setmanal a la revista Triunfo. Tot això a l’empara de l’estela del flamant ministre d’Informació i Turisme, Manuel Fraga Iribarne, encarregat de reorientar l’entorn informatiu i propagandístic de la dictadura durant els anys seixanta. En paral·lel a aquestes iniciatives, s’esdevenia la crisi del sistema cultural del règim franquista, en un escenari de canvis substancials en la vida sociocultural del país.