El Poble Nou del Delta: una anàlisi historicogeogràfica de la colonització del Delta de l’Ebre al segle XX - Albalat Queralt, Neus (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2025)
Durant la dictadura franquista es van fundar un total de 286 pobles repartits entre les conques hidrogràfiques dels grans rius peninsulars i sota la direcció del Ministeri d’Agricultura. en el cas d’estudi, l’any 1956 es va inaugurar el Poble Nou del Delta, que va acollir inicialment 96 famílies per al conreu d’arròs. aquestes famílies van ser escollides entre 227 sol·licituds, segons directrius de moral i conducta subjectiva. El resultat de l’anàlisi historicogeogràfica permet establir l’objectiu i la cronologia de la colonització per mitjà de les fonts documentals i de testimonis orals locals, i el seu desenvolupament fins a l’actualitat, amb el canvi de paradigma que ha significat el turisme.