Morts pour la France. Republicans a l’exèrcit francès durant la Segona Guerra Mundial - Morales, Mercè (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2025)
L’article és el resultat d’una extensa recerca sobre els republicans que van lluitar a la Segona Guerra Mundial a l’exèrcit francès. S’analitzen les diverses casuístiques i tipologies dels voluntaris, procedències, periodificació, i la pluralitat de regiments i fronts de guerra en què van combatre. També dedica una especial atenció als joves d’aquella generació, així com al destí divers dels presoners de guerra, l’experiència bèl·lica, i al procés de recuperació historiogràfica d’aquests combatents que van ser relegats a la invisibilitat en els inicis de la Guerra Freda.