Relacions entre la Corona d’Aragó i el Magreb al segle XIII. Un estudi polític, militar i econòmic de l’expansió catalana al Magreb en el temps del rei Jaume I (1213-1276) - Arroyo Amores, Lluís (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2024)
La tesi doctoral Relacions entre la Corona d’Aragó i el Magreb al segle XIII. Un estudi polític, militar i econòmic de l’expansió catalana al Magreb en temps de Jaume I (1213-1276) ofereix una visió actualitzada de les relacions entre la Corona d’Aragó i els sultanats del Magreb durant el regnat de Jaume I, llargament estudiades per l’historiador francès Charles-Emmanuel Dufourcq entre els anys quaranta i vuitanta del passat segle XX. El present article resumeix la seva estructura, metodologia aplicada, el seu contingut, així com la seva aportació a la historiografia que ha tractat el tema d’estudi amb anterioritat, a partir de tres pilars principals: diplomàcia/política, milícia catalanoaragonesa/ militar i agents comercials/comerç.