En ruta cap a la Transició. L’afebliment del règim de Franco - Cotarelo García, Ramon (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2024)
El franquisme tardà, des de la Llei Orgànica de l’Estat de 1969 fins a la mort del dictador el 1975, són els de decadència de la dictadura, la recuperació de les forces de l’oposició i el desenvolupament econòmic. La justificació ideològica del règim s’havia enfonsat, però el seu aparell repressiu continuava intacte. Això explica la naturalesa de la Transició que va transformar una dictadura rígida en una aparença de democràcia formal.