La represa dels estudis universitaris a la ciutat de Lleida: els estudis de lletres i la seva facultat 1971-2021 - López Esteve, Manel (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2024)
El curs 1971-1972 es reprengueren els estudis universitaris de Filosofia i Lletres a la ciutat de Lleida. Aquests primers passos de la recuperació dels estudis de lletres van ser el punt d’inici d’una seqüència històrica que va transcórrer, amb tot un seguit d’avenços i retrocessos, fina a arribar a la consolidació institucional dels estudis universitaris de lletres de la seva Facultat i de la renovada Universitat de Lleida (UdL) el 1991 amb l’aprovació de la Llei de creació de la mateixa per part del Parlament de Catalunya. El present article reconstrueix la represa dels estudis universitaris de lletres a Lleida a les acaballes de la dictadura franquista, amb la transformació d’una universitat elitista en una altra de massificada, la seva consolidació al llarg de la dècada dels vuitanta en el marc d’un procés ampli de democratització formant part de la Universitat de Barcelona, primer com a divisió territorial i després pròpiament com a Facultat de Lletres, i el desplegament acadèmic i institucional a partir de la dècada dels noranta com un dels centres constitutius de la nova UdL. Juntament amb la dimensió acadèmica i institucional dels darrers cinquanta anys de la Facultat de Lletres s’analitza l’impacte social, cultural i polític de la mateixa en les dinàmiques socials del conjunt de la capital del Segrià i de les comarques de Ponent.