Les arrels dels castells i dels vicaris comtals - Martí, Ramon (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2024)
Aquí s’exposen les opinions d’Abadal sobre els orígens dels castells i dels vicaris altmedievals, que hom contrasta amb les dades arqueològiques i documentals avui disponibles. De temps remots, l’autor atorga un paper consuetudinari als castells i creu que l’estament nobiliari fou un producte dels temps feudals. Ara, el desenvolupament de l’arqueologia ofereix precisions que ens reporten als primers temps medievals i que ressalten el paper de les torres exemptes en la creació de xarxes defensives, també en època visigoda i andalusina. En les fonts escrites conservades, els primers vicaris són nobles i magnats de tot tipus, també caps militars que participen en l’establiment dels castells termenats, que hom innovà a terres d’Osona i que Abadal coneixia prou bé.