El bisbe Josep Pont i Gol i l’Església diocesana de Sogorb i Sogorb-Castelló (1951-1970) - Moliner Prada, Antoni (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2021)
L’article mostra la formació del bisbe Dr. Josep Pont i Gol i la seva actuació en la diòcesi de Sogorb i Sogorb-Castelló (1951-1970). La seva praxi pastoral era innovadora respecte de la concepció dominant del nacionalcatolicisme, i buscava la independència de l’Església del poder civil. La seva figura no ha estat estudiada en profunditat, malgrat la seva aportació cabdal al Concili Vaticà II. Defensor de l’ecumenisme, de la llibertat religiosa, del compromís de l’Església en el món, del paper del laïcat i de la utilització de les llengües vernacles en la litúrgia, se situà en el grup de bisbes espanyols aperturistes més compromesos en l’aplicació de les doctrines conciliars enfront dels partidaris del tradicionalisme conservador. Paraules clau: Església, Sogorb, Castelló, nacionalcatolisme, Vaticà II, Josep Pont i Gol.