La represa de la divulgació de la prescripció lingüística durant el franquisme: la «Secció filològica» (1956-1960) de Mateu Piguillem al butlletí Jovenívola de l’Orfeó Català - Massanell i Messalles, Mar (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2021)
En el present article analitzem un episodi de la història contemporània de la llengua catalana: la represa de la divulgació de la normativa a la premsa durant el franquisme. En fou pioner Mateu Piguillem i Casadejust a través de la «Secció filològica» que va inserir a les pàgines de Jovenívola, el butlletí interior de l’Orfeó Català que va circular, inicialment ciclostilat, entre el juny de 1955 i una data propera als fets del Palau, ocorreguts el 19 de maig de 1960. A través de la documentació conservada al CEDOC i de les dades que hem pogut recuperar de la premsa, oferim una semblança biogràfica de Piguillem, arxiver del Palau de la Música Catalana, professor de català inscrit al Cens de la Generalitat republicana i divulgador lingüístic, i interpretem, en el context de l’època, la significació de la revista clandestina Jovenívola, alhora que mostrem l’esperit de resistència, de fidelitat al país i de voluntat de dignificació de la llengua pròpia que traspuen els textos inserits en la «Secció filològica». Paraules clau: Mateu Piguillem i Casadejust, Jovenívola, «Secció filològica», llengua catalana, divulgació de la normativa, premsa clandestina, franquisme, Orfeó Català.