El conflicte europeu a l’edat moderna i la Catalunya de la Monarquia Hispànica - Casals, Àngel (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2021)
Els dos segles de regnat de la Casa d’Àustria van ser un procés transcendent en l’evolució de Catalunya. De metròpoli de la Corona d’Aragó a regió fronterera d’un imperi d’abast universal. Precisament la multitud de fronts i d’enemics contra els quals van haver de lluitar els reis van desdibuixar la presència internacional de Catalunya i la seva influència en les decisions de la monarquia. La construcció de l’Estat modern va estar protagonitzada per la guerra internacional i la pressió dels reis per obtenir recursos i Catalunya no es va lliurar d’aquest doble flagell. Ben al contrari: esdevingué, segons les diverses conjuntures fàbrica de galeres, plataforma logística pel domini d’Itàlia i muralla de la Monarquia Hispànica. Malgrat totes les dificultats, a la segona meitat del segle xvii va poder anar construint una via pròpia en l’àmbit internacional que va xocar frontalment amb la de la nova dinastia dels Borbó, una altra de les causes que portarien a la Guerra de Successió. Paraules clau: Edat moderna, política internacional, revolució militar, història de la frontera.