Les llengües romàniques i el català - Batlle, Mar; Anton Rabella, Joan (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2021)
Aquest treball està estructurat en dues grans parts. La primera, a càrrec de Mar Batlle, explica el pas del baix llatí al romànic primitiu en la Romània i el procés d’aparició de les primeres documentacions escrites de les llengües romàniques. També es presenta una breu comparació estructural del llatí i les llengües romàniques per oferir un visió global dels principals canvis lingüístics que s’hi donen. Per acabar, es comenta la classificació més general de les llengües romàniques en relació amb el català. La segona part, a càrrec de Joan Anton Rabella, explica el naixement del català, el seu procés d’escripturització i la funció i les característiques generals de la llengua dels primers textos catalans. Continua amb el procés d’extensió de l’ús del català com a llengua escrita en diversos àmbits i acaba referint-se a la relació entre català i occità i a la gran expansió del català a la Mediterrània. Paraules clau: Llengües romàniques, català, canvis lingüístics.