Els precedents antics a la història de Catalunya de Ramon d’Abadal, cinquanta anys després. - Prevosti i Monclús, Marta (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2021)
Reflexió entorn del llibre Els precedents antics a la història de Catalunya que va publicar Ramon d’Abadal el 1967. Es valora la lucidesa i com l’autor estava al dia, en enfocar alguns temes clau com ara l’origen dels pobles prehistòrics i de l’antiguitat que van poblar l’àrea de Catalunya. Es contrasten els coneixements d’aquell moment amb els actuals. Es valoren especialment les reflexions de l’autor sobre el període romà tardà. Paraules clau: Ramon d’Abadal, Catalunya, prehistòria, baix Imperi romà.