Ramon d’Abadal i els orígens històrics de Catalunya - Salrach Marès, Josep Maria (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2021)
Ramon d’Abadal és conegut sobretot pels llibres i articles que va escriure sobre la història dels segles ix i x, l’època dels orígens de Catalunya. De les obres d’Abadal, la que mostra millor els resultats de la seva recerca sobre aquest tema és El primers comtes catalans, editada el 1958 i reeditada moltes vegades. És un llibre d’història política, el seu gènere preferit. Abadal hi explica el pas del domini carolingi a la independència comtal, és a dir, els fonaments del principat feudal barceloní, que considera essencial en la formació de Catalunya. Paraules clau. Orígens de Catalunya, domini carolingi, independència comtal, comtes catalans, principat feudal barceloní.