El forçat exili de la comunitat jesuïta de Girona - Monjo i Dalmau, Francesc-Joan (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2019)
L’expulsió dels jesuïtes de tots els territoris de la monarquia hispànica va commoure el món catòlic de la modernitat. Els regulars de la Companyia de Jesús van ser trets de les seues cases i col·legis atès que per al rei Carles III eren «reus de lesa majestat» i mereixedors de la pena de l’estranyament. Veurem com els jesuïtes del col·legi gironí de Sant Martí van viure en carn pròpia un amarg exili cors, primer, i itàlic, després. Si des de la perspectiva política es comprèn l’expulsió com una mesura exemplar i de força de l’Estat sobre l’Església, des de l’òptica humana hi ha una sèrie d’aspectes que van suposar un autèntic drama en la vida dels religiosos foragitats. Aquí enfoquem tots dos aspectes: el primer, més estudiat, i el segon, englobat en els criteris que segueix l’anomenada història de les emocions, una perspectiva historiogràfica que cada dia pren més força en els estudis històrics. Paraules clau: Jesuïtes, Girona, expulsió, Bunifazziu, Ferrara.