La Revolució Industrial a Catalunya (1832-1935) - Maluquer de Motes, Jordi (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2019)
La Revolució Industrial va canviar el món amb la introducció de noves tecnologies i la transició a nous processos manufacturers a la fi del segle xviii a Gran Bretanya i després a l’Europa continental (Bèlgica, Suïssa, França i Alemanya). La Revolució Industrial va començar a Catalunya amb la implantació de la màquina de vapor en el període entre 1830 i 1840. Posteriorment, Barcelona esdevingué una reeixida ciutat tèxtil amb una important indústria cotonera, aviat difosa cap a gran part del territori català, i acompanyada de molts altres sectors. Amb la indústria del cotó i amb la indústria de la llana, les mercaderies es varen fer més barates i de superior qualitat, de manera que van permetre una producció en massa. Catalunya esdevingué, en sentit modern, un país industrialitzat, una excepció a l’Europa mediterrània. Paraules clau: Revolució Industrial, creixement econòmic modern, industrialització catalana.