Art i Guerra Civil. Un informe d’urgència de Pere Pujol Casademont sobre el patrimoni gironí (5 d’agost de 1936) - Nadal i Farreras, Joaquim (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2018)
Després del cop d’estat de juliol de 1936 la revolució social desfermada va donar el poder als comitès antifeixistes i es va desencadenar un procés de destrucció del patrimoni religiós i de col·leccions particulars de prohoms conservadors. La Generalitat va desplegar un operatiu per minimitzar els efectes de la destrucció i preservar i salvar tot el que quedava. Un informe de Pere Pujol, que treballava per a Jeroni Martorell a la Generalitat, redactat el 5 d’agost de 1936 ens perfila unes primeres impressions de valor desigual.