L’Esforç de Lluís Companys per pacificar i reformar el camp català (1921-1931) - Pomés Vives, Jordi (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2016)
Lluís Companys va fundar el 1922 el sindicat Unió de Rabassaires amb tres objectius principals: col·laborar en la pacificació social i sindical en l’àmbit rural català, aconseguir més justícia social per a la pagesia sense terra, i recuperar per al conjunt del sindicalisme pagès català un programa clarament reformista que deixés de banda els postulats revolucionaris que havien imperat en bona part de les lluites sindicals agràries durant el conflictiu trienni de 1918-1920. Es pot afirmar que durant els anys en què ell fou el principal dirigent de la Unió de Rabassaires, entre 1922 i 1931, va aconseguir complir clarament l’últim objectiu, alhora que va fer contribucions destacables en l’assoliment dels dos primers.