Campeche, primera porta de Catalunya a Mèxic - Murià, José María (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2016)
Documents per a la història de l?emigració col·lectiva catalana al port mexicà de Campeche, la més antiga en aquest país. Els catalans s?hi van començar a establir el 1778, quan Carles III autoritzà el lliure comerç amb Amèrica, i van començar a constituir una important base d?emigrants d?elevat nivell socioeconòmic, dedicats al comerç.