Notes per a una història política del teatre a Catalunya (1765-1849) - Quintana i Segalà, Joan-Xavier (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2016)
L’objectiu d’aquest estudi és plantejar unes primeres bases de treball que ens permetin entendre el vincle indestriable que es produeix entre el teatre com a mitjà de transmissió de valors i l’ús polític que en faran els distints governs. Primer de tot, cal desgranar a tall general l’origen de la instrumentalització de les arts escèniques i els elements que hi intervenen. En segon lloc, és convenient mostrar una panoràmica històrica de l’influx que exerciren les dinàmiques polítiques en el teatre que es desenvolupà a Catalunya en l’interval de 1765 a 1849. Per acabar, s’han volgut donar unes breus pinzellades sobre l’origen, l’arrelament social i els condicionants polítics que afectaren, en diferent mesura, la representació d’una obra teatral concreta, La Passió de nostre Senyor Jesucrist, als escenaris catalans.