Els Debats entorn dels orígens setcentistes de la industrialització catalana - Valls-Junyent, Francesc (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2016)
Catalunya ha estat un país industrial. La densitat i intensitat assolida per la indústria al llarg dels segles XVIII, XIX i XX ha convertit aquesta línia d’especialització econòmica en un dels trets d’identitat d’aquest país. Les arrels de la reeixida arrencada industrial catalana s’enfonsen en el segle XVIII. La «Catalunya vençuda» que havia perdut les seves institucions i llibertats constitucionals després de la Guerra de Successió, va ser capaç de menar un procés de creixement i transformació econòmics que va situar-la en una bona posició de partida per a l’inici d’un procés d’industrialització a l’anglesa. El fet que aquest fort creixement de l’economia coincideixi amb el triomf de l’absolutisme centralista dels Borbó ha obert les portes a interpretacions que volen posar en relació ambdós fets. L’objectiu d’aquest article és confrontar les diverses interpretacions donades als orígens del creixement econòmic català del segle XVIII.