Josep Maria Espanya: els camins del federalisme impossible - Jarne, Antonieta (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2016)
Nascut el 1878 a Vielha, la trajectòria de Josep Maria Espanya fou extraordinàriament polièdrica. La constant recerca del millor camí per assolir el federalisme fou l’eix de la seua vida política. President de la Diputació de Lleida (1913-17) i un dels màxims impulsors de la Mancomunitat, des del Partit Liberal s’atansà al catalanisme polític i ingressà a la Lliga Regionalista. Durant el període de la Generalitat republicana fou diputat per ERC i assumí la Conselleria de Governació durant l’estiu de 1936, des de la qual dugué a terme una important tasca tot facilitant la fugida de persones en dificultats enmig del context revolucionari. Morí a Colòmbia el 1953.