L’Oposició a l’autonomia de la Universitat de Barcelona (1933-1934) - Larios, Agustí G. (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2015)
L’article presenta una visió panoràmica de l’intent no reeixit de modernització de la Universitat de Barcelona durant el breu període d’autonomia universitària. Aquest procés entrebancat de reforma d’una de les institucions més tradicionalment conservadores, com era la universitat, va ser menat principalment per una generació de prestigiosos intel·lectuals universitaris. Interessa, amb tot, no tant destacar les fugisseres realitzacions de l’autonomia universitària barcelonina tal vegada mitificades per la memòria dels seus protagonistes principals com mirar de resseguir els diversos fronts de resistència que s’hi oposaren, en els quals van confluir dinàmiques internes inercials, discontinuïtats transformadores i confrontacions polítiques fortament ideologitzades.