Ripoll 1963: concentració escolta i teatre polític. "Manifestaciones admisibles contra la unidad nacional" - Clara i Resplandis, Josep (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2015)
L’escoltisme, emparat per l’Església catòlica, va ser una alternativa a l’associacionisme oficial del règim franquista i una fórmula útil per a la socialització dels joves de Catalunya en sentit no espanyolista. Una concentració a Ripoll, l’any 1963, va evidenciar la capacitat de mobilització que el moviment tenia en els bisbats de Barcelona, Girona i Vic. Alhora, arran d’una de les activitats que s’hi muntaren, la vila ripollesa esdevingué capdavantera en la recepció de Brecht i en la representació de teatre eminentment polític. El seguiment dels actes per funcionaris del Frente de Juventudes i la reacció posterior de les autoritats va revelar les limitacions mentals i les debilitats del sistema polític.