La Construcció social de la nació o resistència d’alliberament nacional (1939-1977). Principals aportacions al sobiranisme actual - Rubiralta i Casas, Fermí (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2015)
Aquesta ponència aprofundeix en els factors i els elements claus que durant el franquisme i els primers anys de la segona restauració borbònica, malgrat l’evident debilitat de l’espai polític independentista, varen contribuir a conformar l’esclat sobiranista que vivim en aquests moments. Adaptant-se a les profundes transformacions de la societat catalana a partir de la dècada de 1950, el contingut transversal de la reivindicació nacional, el desplegament de la política unitària per part de l’oposició antifranquista i l’aposta, fins i tot dels sectors independentistes, per una estratègia estatutària gradualista que deixaria al descobert la incapacitat de l’Estat espanyol per assumir una realitat nacional diferenciada faran possible la construcció d’un catalanisme genèric però explícit que es manifesta avui dia en una clara reivindicació en favor d’una sobirania catalana plena.