De la Mancomunitat de Catalunya a la Generalitat Republicana (1914-1933). Les primeres institucions autòctones de la contemporaneïtat - Pujol i Casademont, Enric (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2015)
El segle xx català es va caracteritzar per la construcció d’institucions polítiques pròpies, per primer cop d’ençà de 1714. La primera fou la Mancomunitat de Catalunya, creada oficialment el 1914 i liquidada amb la instauració de la dictadura del Primo de Rivera. Tot i que tingué unes atribucions polítiques molt limitades, adquirí un alt valor simbòlic: el d’un autogovern català. La segona institució, amb molt més pes polític, fou la Generalitat de Catalunya de 1931, hereva directa de la República catalana declarada per Francesc Macià el 14 d’abril d’aquell any. L’obtenció d’un règim polític propi no fou, però, un camí gens fàcil.