La "Descoberta" de la cultura nacional per les lletres" en el marc del liberalisme centralista (1843-1868) - Fuster Sobrepere, Joan (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2015)
Les revolucions liberals van ser acompanyades o precedides pel desvetllament general a tota Europa de les cultures vernacles. El nou poder secularitzat buscava en el subjecte nació una nova font de legitimitat. Aquest fet va propiciar que la construcció de la nació fos en primer lloc un moviment cultural. Aquest article intenta relacionar en el cas català tres elements que van resultar substantius per tal que el moviment cultural que reclamava la plena autonomia de la cultura catalana donés lloc a finals de segle a un moviment polític nacional al llarg del segle XX. Aquest elements són: la reivindicació de la llengua i la història catalanes, la naturalesa centralista del nou Estat liberal espanyol i la notable excepció que suposava la industrialització catalana en el context espanyol.