L’Humor polític durant la dictadura de Primo de Rivera - Roig i Rosich, Josep M. (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2015)
Les dictadures es caracteritzen per una privació de les llibertats; la de Primo de Rivera no en va ser una excepció, especialment en l’àmbit català, on es van perseguir de manera prioritària els signes d’identitat catalans. Una de les reaccions davant d’aquesta situació fou l’humor polític popular. L’humor significa una sortida davant la por, la censura o la desinformació. El que hem intentat fer és recollir diverses manifestacions d’aquest humor, sia a través d’entrevistes dutes a terme fa temps o del buidatge de revistes, publicacions clandestines i fulls volants. També volem constatar quins en van ser els temes preferents: la família reial, el dictador, la seva vida privada, la censura, etc., alhora que en fem una petita antologia. Davant la impotència del ciutadà enfront d’un dictador militar, l’humor es pot considerar una vàlvula d’escapament enfront de la indignació i de la injustícia, i probablement bastant d’això hi va haver a Catalunya, on ja hi havia una llarga tradició d’humor polític.