El Pensament nacionalista de Manuel Carrasco i Formiguera. Un cristià demòcrata per la República Catalana - Barbé Duran, Lluís (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2014)
Manuel Carrasco i Formiguera va ser un polític catalanista, cristià i republicà present en els grans esdeveniments de Catalunya entre 1930 i 1936. Aquest treball pretén estudiar-ne l’evolució ideològica. Partint de la crítica constant a la política de la Lliga Regionalista, Carrasco maldà per crear una línia política que en fos alternativa. En el Pacte de Sant Sebastià hi va voler posar les bases per a una entesa republicana entre Catalunya i l’Estat espanyol que reconegués l’autodeterminació prèvia de Catalunya. El seu pensament, vinculat a Enric Prat de la Riba, va voler oferir una alternativa des del nacionalisme radical, el republicanisme i un cristianisme compromès amb els canvis socials, circumscrit en una situació complexa per raó del seu compromís religiós i el compromís amb el seu país, que el portà a defensar-ne la independència. Amic dels nacionalistes bascos, insistí que aquest procés s’havia de fer des d’unes condicions específiques de progrés cultural i econòmic, període previ d’autonomia i pau civil interior.