Un Quart de segle d’història moderna de Catalunya: balanç historiogràfic aproximatiu - Serra i Puig, Eva (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2014)
Balanç aproximatiu a la historiografia de la Catalunya moderna. L’article analitza les noves aportacions en relació amb tres tipus de blocs temàtics: els estudis socioeconòmics, els estudis politicosocials i els estudis de cultura. L’autora pensa que han format part de les novetats historiogràfiques de la Catalunya moderna estudis sobre la distribució territorial de la població i treballs sobre els canvis en les estructures productives agràries i manufactureres i, pel que fa a la política, una percepció nova i reivindicativa del paper històric de les institucions pròpies, especialment les Corts i la Generalitat, que ha tendit a modificar el discurs històric polític. Pel que fa a la cultura, els estudis sobre història, llengua i pensament jurídic han començat a ocupar un bon espai, de la mateixa manera que els treballs sobre gènere, alimentació, clima o art.