La Història de Catalunya, avui. La llarga edat mitjana - Salrach Marès, Josep M. (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2014)
L’article presenta una anàlisi de la producció historiogràfica sobre història medieval a Catalunya en els darrers anys. La característica més destacada és la seva diversitat i complexitat, atès que es cultiven diverses temàtiques de manera simultània. Això no obstant, es poden identificar sis escoles o tradicions historiogràfiques on ubicar el gruix de la producció dels nostres medievalistes. Són les escoles o línies d’investigació d’història rural, fiscalitat i finances, arqueologia, alimentació i crisis de subsistència, història de gènere o història de les dones i història del dret i de les institucions.