Els Estudis del paisatge a Catalunya des de la geografia: l’exemple de la Vall Ferrera - Pèlachs Mañosa, Albert (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2014)
Els estudis de paisatge a Catalunya s’han multiplicat en les darreres dècades i per això és molt difícil fer-ne una revisió completa. En aquest article, el que es revisa és el paper de la geografia històrica ambiental i la concepció dels trets bàsics de qualsevol paisatge: espai, temps i cultura, que s’interpreten mitjançant el model GTP (Geosistema-Territori-Paisatge), proposat per Georges Bertrand. La Llei del Paisatge 8/2005 i els criteris proposats des de l’Observatori per fer els catàlegs serveixen per discutir la importància de l’escala en l’estudi de qualsevol paisatge. L’article s’acaba amb un exemple d’estudi del paisatge des de la geografia històrica ambiental de la Vall Ferrera dels darrers segles, que demostra la importància del treball pluridisciplinar i la complementarietat de diferents tipus de fonts paleobotàniques (antracologia de carboneres i dendrocronologia) i fonts documentals (escrites i gràfiques). També serveix per reflexionar sobre fins a quin punt els processos d’especialització condicionen el paisatge del lloc on es donen i serveixen de base a la iniciativa de propostes territorials en l’actualitat.