La Traça històrica. Paisatge, patrimoni i polítiques públiques - Nogué i Font, Joan (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2014)
Els paisatges actuals són fruit de les interaccions humanes i naturals d’anys d’història que els doten d’un valor patrimonial excepcional. Les polítiques públiques, i sobretot les de caràcter territorial i cultural, ho han de tenir present i ho han de saber gestionar. La subdisciplina que estudia les relacions entre paisatge i història és la geografia històrica. Europa compta amb una llarga tradició d’estudis de geografia històrica i de caracterització històrica del paisatge. PaHis- Cat n’és un exemple, un projecte de l’Observatori del Paisatge en col·laboració amb el Departament d’Història de la Universitat de Lleida sobre l’evolució històrica del paisatge de Catalunya, amb la intenció que sigui un projecte aplicable a l’àmbit de les polítiques públiques, especialment a les territorials. Una altra actuació de l’Observatori del Paisatge descrita és la dels catàlegs de paisatge de Catalunya, unes eines que ens permeten conèixer com és el nostre paisatge i quins valors té, per poder-lo protegir, gestionar i ordenar.