La Conferència dels Tres Comuns i el Braç militar: dues institucions decisives en el tombant del segle XVII - Martí Fraga, Eduard (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2010)
Durant el període que va des de la mort de Carles II (1700) fins a la fi de la Guerra de Successió (1714), els tres comuns (Consell de Cent, Diputació del General de Catalunya i Braç Militar) assoliren un paper fonamental en la defensa de les constitucions davant les transgressions dels monarques. La seva actuació, però, va estar dirigida per una institució de recent creació: la Conferència dels Tres Comuns. La tesi doctoral estudia aquesta institució, que va esdevenir decisiva en el tombant del segle XVII, i ajuda a entendre per què els catalans es decantaren a favor de Carles III, l’arxiduc, durant el conflicte successori. Però la Conferència dels Tres Comuns va ser rellevant, també, per la seva significació dins el context de les institucions representatives: va afavorir l’actuació mancomunada dels comuns a la vegada que va facilitar l’accés dels nous sectors mercantils en la presa de decisions polítiques.