El Baix Maresme a l’època baixmedieval - Richou i Llimona, Montserrat (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2010)
Aquest article és un resum de la nostra tesi doctoral, que ha tingut com a objecte d’estudi la pagesia baixmaresmenca durant el període 1348-1486. La investigació s’ha realitzat a partir de l’anàlisi de tres àmbits d’actuació de la vida quotidiana pagesa baixmedieval: la terra, la família i la mort. D’aquesta manera, es copsen relacions de diversa tipologia mitjançant documentació, fonamentalment generada per aquesta classe social. Per aquesta raó, la nostra investigació complementa recerques anteriors, que analitzen l’àmbit d’actuació senyorial, i contribueix a generar un major coneixement de la Catalunya Vella baixmedieval.