Jaume I: una valoració del regnat - Salrach Marès, Josep M. (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2010)
L’objectiu d’aquest article és fer un balanç del regnat de Jaume I. El mètode consisteix a examinar la situació interior i exterior al principi i al final del regnat. De la comparació entre ambdues situacions es desprèn un balanç positiu des del punt de vista de la història general de la Corona d’Aragó. És un balanç que s’emmarca en les coordenades de l’època medieval, però Jaume I és un rei molt present en la memòria dels historiadors i erudits de l’Aragó, Catalunya, València i fins i tot de Castella; per això se’n fa una segona valoració. Aquesta valoració és l’estat de l’opinió pública contemporània sobre Jaume I. Finalment, l’article acaba amb una reflexió personal de l’autor sobre la figura i obra de Jaume I.