Prat i Cambó: la maduresa d’un projecte polític - Casassas i Ymbert, Jordi (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2010)
El text explica el procés pel qual el conglomerat electoral de la Lliga Regionalista es va convertir en un partit polític modern, amb uns quadres estables, una ideologia ben definida, uns portaveus i una estratègia electoral complexa (per a Barcelona, la resta de Catalunya i el conjunt de la política espanyola); així mateix, i coincidint amb aquest moment d’aparició del noucentisme polític, es va formular el seu programa de govern (posat després en pràctica per la Mancomunitat). També s’analitza com aquesta conjuntura va permetre que la Lliga assolís un contacte real amb capes àmplies de la societat i se situa el final d’aquesta etapa en l’esclat de la Setmana Tràgica.