Els Capitells tardoromans i altmedievals a Catalunya (segles IV-VIII DC) - Domingo Magaña, Javier Ángel (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2009)
L?estudi dels capitells d?època tardoromana i visigoda al conjunt de la nostra Península es troba encara en els seus inicis. De fet, tot just comencem a intuir quins són els processos d?exportació i importació dels models més prestigiosos o quines relacions s?estableixen entre diferents àrees del Mediterrani o regions peninsulars. Els capitells que es troben a l?actual Catalunya formen un grup bastant homogeni, en el qual predominen exemplars més aviat de petites dimensions i treballats sovint amb el cisell, i es diferencien a la vegada de les produccions més esteses per la geografia peninsular. De fet, els paral·lels més clars que poden establir-se els trobem a la Gàl·lia.