Una Visió de la Guerra de Successió des de l’exili: el Teatro de desdichas (Milà, 1716) - Alcoberro i Pericay, Agustí (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2009)
El 1716 es publicà a Milà un text que fa una àmplia justificació històrica i política de la causa de Carles III d’Àustria a la Guerra de Successió d’Espanya (1702-1715). L’obra, de dimensions considerables (72 pàgines), va ser redactada per un eclesiàstic castellà que participà a la defensa de Barcelona durant el darrer setge i que va ser desterrat a Itàlia per les noves autoritats borbòniques. L’article analitza algunes de les idees centrals del text, com ara: l’oposició a la tirania borbònica i la defensa d’una monarquia moderada; la identificació de l’entronització de Felip V com el trencament de l’equilibri europeu i el punt culminant de la decadència d’Espanya; la denúncia de la traïció dels aliats; la vindicació de l’austriacisme castellà i la crítica al borbonisme d’alguns sectors catalans; i la descripció de la repressió i de l’exili.