Manufactura i Antic Règim: una visió de llarga durada del cas mallorquí - Deyá Bauzá, Miguel José (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2009)
És evident que la indústria de la llana mallorquina era una indústria d’exportació en el segle XV. En el present treball s’intenten destacar dos aspectes. En primer lloc els orígens d’aquesta indústria, lligant-ho al moviment repoblador i a l’arribada a l’illa d’artesans de la Península o de persones que ingressen en els diversos oficis de la llana després d’arribar a Mallorca, sempre abans de 1348. El segon aspecte a destacar és que el sector de la indústria tèxtil té gran capacitat d’adaptació a les circumstàncies del mercat internacional: adopció de la nova draperia en el segle XVI, creixent fabricació de teixits a partir de fibres vegetals (lli, cànem, cotó ) en substitució de la llana. El treball es complementa amb l’anàlisi per a moments concrets de la relació entre manufactura tèxtil i situació agrària i les referències a sectors manufacturers distints al tèxtil.