La Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona al segle XVIII: l’interès per la història, la llengua i la literatura catalanes - Campabadal i Bertran, Mireia (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2008)
La Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, nascuda com a reunió de persones rellevants entre la noblesa i la literatura, esdevingué el marc d’actuació de bona part dels erudits més importants del segle XVIII i acollí una certa quantitat de projectes, que, si haguessin reeixit tots, haurien donat un gran impuls a la cultura catalana. Aquesta tesi doctoral presenta, en primer lloc, una síntesi de l’activitat acadèmica durant el seu primer segle d’existència a través del clima d’interès per la cultura catalana en tots els seus aspectes: la important tasca historiogràfica de la institució, fins ara poc atesa, les diverses iniciatives envers l’estudi del català i el seu ús per part dels acadèmics, i la seva contribució a la literatura, en sentit estricte. També s’ocupa dels mecanismes interns de funcionament de la vida corporativa i de la transcendència cultural, social, històrica, literària i lingüística que tingué a la Barcelona i a la Catalunya de l’època.